Тренинг дигиталних вештина за ученице техничких школа

04.06.2019. године

Организација Достигнућа младих у Србији организовала је од 01. до 03. јуна 2019. године у Београду, тренинг за израду мобилних апликација који је намењен ученицама првог и другог разреда средњих школа. Тренинг је врло озбиљно замишљен – идеја је била да девојчице припреме пројекат за израду мобилне апликације, са освртом на циљну групу, са могућношћу финансирања, након тога је следило дизајнирање апликације, и на крају програмирање. Наставници су трећег дана присуствовали представљању апликација.

На тренингу је учествовало 20 ученица из 4 школе, подељених у пет тимова. Поред наше школе, учествовале су ученице из Техничке школе Младеновац, Гимназије Младеновац и Рачунарске гимназије. Нашу школу, са професорком Сузаном Филиповић, представљало је 5 ученица и оне су биле распоређене у два тима.

У тиму IRIS биле су три наше ученице: Марија Вићентијевић, Катарина Илић и Сандра Којадиновић. Направиле су апликацију која помаже старијим људима употребу мобилног телефона и интернета. Ученица Марија Вићентијевић добила је учешће на летњем кампу у августу месецу.

У тиму NRNRD биле су две наше ученице: Анђа Милинковић и Јована Дробњак. Њихова мобилна апликација је замишљена као проширење e-learning-а, у циљу савладавања прве помоћи за полагање возачког испита. Тим NRNRD је победио!

Наставак овог тренинга био је двадесетак дана касније – посета компанији Нордеус. Сјајна прилика да виде како изгледа рад у светској компанији. На самом почетку девојчице су представиле своје апликације и добиле заиста корисне савете како треба размишљати приликом развоја апликације. Након тога су нас представници компаније упознали са компанијом и провели кроз неке од просторија. Осим тога, девојчице су имале прилику да разговарају са програмером који ради у Нордеусу.